Blog

Tips voor het aanpakken van krassen op je vloer

Amerikaanse ambassade A.J.M. van Houdt B.V.

Je hebt het vast weleens meegemaakt, dat eerste krasje op je net nieuw gekochte vloer. Niks meer aan te doen denk je misschien later, krassen komen er toch wel en uiteindelijk zal iedereen toch over je mooie vloer lopen. Toch kunnen er een hoop krassen voorkomen worden als je sommige maatregelen op tijd treft.  In dit artikel zullen we je een aantal praktische tips geven die ervoor kunnen zorgen dat jij krassen kunt voorkomen op jouw vloer.

Welke vloeren zijn eigenlijk goed bestand tegen krassen?

Er bestaan veel verschillende vloeren. In grote lijnen zijn dat vloeren met een houten toplaag, laminaat vloeren of een toplaag van vinyl. Het is belangrijk om te beginnen met het sorteren van welke vloeren soorten het beste bestand zijn tegen krassen dan de ander. PVC en vinyl vloeren zijn op het gebied van krasbestendigheid het beste bestand en vloeren met een houten toplaag zijn het minst goed bestand tegen krassen. Het is echter zo dat een vloer met een houten toplaag niet perse heel gemakkelijk krassen krijgt. Bij het goed onderhouden van de vloer is de kans op krassen namelijk nog steeds heel klein. Een laminaatvloer is goed bestand tegen krassen door de harde toplaag die bestaat uit meerdere componenten.

Hoe voorkom je krassen?

Nadat je een nieuwe vloer hebt gekozen wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk krasvrij houden. De volgende middelen kan je inzetten om krasjes op je vloer te voorkomen.

De vloer onderhouden

Eigenlijk valt deze niet onder de categorie preventies die je zou kunnen inzetten, maar die je moet inzetten, zeker in het geval van een vloer met een houten toplaag. Vloeren moeten regelmatig onderhouden worden. Denk hierbij aan stofzuigen, vegen en dweilen. De hardnekkige stofdeeltjes of zand kunnen zorgen voor de krassen op je vloer. Zand kan makkelijk in huis komen als je regelmatig naar het strand gaat, als je de hond hebt uitgelaten of door kinderen die hebben buiten gespeeld. Verder moet een houten vloer ook goed geolied worden. Met onderhoudsolie kan je de vuiltjes uit je houten vloeren halen. Ben je op zoek naar de perfecte onderhoudsolie voor jouw vloer? Kijk dan voor de Blue Dolphin Onderhoudsolie onder de categorie onderhoud.

Schuif je meubels niet zomaar over je vloer

Stof heeft de nare eigenschap om zichzelf te vestigen op meubels. Ook krijgt stof voor elkaar om zich te kunnen vestigen aan de onderkant van je meubels. Wil je stoelen, kasten of tafels verplaatsen? Zorg er dan zeker voor dat je dit meubelstuk goed optilt en op de juiste manier je rug goed positioneert. Toch is tillen niet altijd de oplossing en zijn er daarom ook goede manieren om je meubels op een veilige manier toch te kunnen schuiven. Zo kan je viltglijders gebruiken die je kan plaatsen onder meubels. Viltglijders is gemaakt van verschillende materialen en kunnen bevestigd worden aan je meubel door ze vast te plakken of door ze vast te boren.

Let op het gebruiken van sommige schoenen op je vloer

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende boosdoener, maar sommige schoenen kunnen ook zorgen voor krasjes op je vloer. Neem bijvoorbeeld een schoen met leren zolen. Het leer zelf is niet datgene wat de krassen veroorzaakt, maar het zand of stof in combinatie met het leer. Een schoenzool neemt vaak deze deeltjes op in de zool. Daarentegen krast het leer deze onderdeeltjes uit. Ook kunnen naaldhakken krassen veroorzaken op je vloer. Er wordt geadviseerd om binnenkomers hun naaldhakken bij de voordeur uit te doen.

Vloer glad maken met laminaatvuller

Mochten er toch al krassen zitten op je vloer, dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om de vloer toch glad te maken. Je kunt bijvoorbeeld met laminaatvuller ervoor zorgen dat je vloer weer een stuk gladder wordt en is verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt. Laminaatvuller is vooral goed te gebruiken voor de wat diepere krassen.

Diepe krassen wegwerken

Laminaatvuller is beschikbaar in alle kleuren die je kan bedenken. Kies daarom ten eerste voor een kleur die nagenoeg hetzelfde is als die van je vloer. Probeer eventueel ook voordat je de laminaatvuller gaat gebruiken eerst uit op een vloer onder het vloerkleed. Hebben de laminaatvuller en de vloer niet de exacte kleur waar je op zoek naar bent? Meng dan vervolgens de 2 kleuren om de juiste kleurnuance te krijgen. Daarna is het belangrijk om de vloer schoon, droog, vet-en stofvrij te hebben voordat je de laminaatvuller gaat gebruiken. Vooral het vet-stofvrij maken is van essentieel belang anders kan de laminaatvuller namelijk niet goed hechten aan de onderliggende vloer. Met de Blue Dolphin poetsdoek kan je zorgen voor een vet-en stofvrije vloer.

Voorkomen is beter dan genezen

Je moet eigenlijk zoveel mogelijk doen om te voorkomen dat je krassen op de vloer krijgt door voorzorgsmaatregelen te treffen. In ieder huis komt er voor dat er meubels worden verplaatst, bezoekers het huis in komen en dat stof gevormd wordt. Voorzorgsmaatregelen beperken de kans op krassen en kosten ook niet teveel moeite. Mocht het kwaad al geschied zijn, dan hebben wij op onze website genoeg middelen waarmee je de krassen uit je vloer kan laten verdwijnen.