Wilt u zelf uw parket behandelen omdat het tijd is om deze reinigen of is het zelfs nodig dat u uw vloer moet schuren en onderhouden? Op deze pagina leest u meer over hoe u uw parket op de beste manier kunt behandelen. Voor alle spullen om uw parket te behandelen, kunt u terecht bij Onlineparketspecialist.nl. Lees hieronder alles over het behandelen van uw houten vloer.

Keuze van behandeling van uw parket

Bij het parket behandelen kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden, zo is het mogelijk dat u uw vloer gaat schuren of enkel gaat reinigen of onderhouden. Voor parket reinigen en/of onderhouden leest u hier verder. Op deze pagina leest u meer over uw parket schuren en het bijbehorende stappenplan.

Grof schuren met band- en kantelschuurmachine

De eerste stap is om het grove werk te doen met een bandschuurmachine en kantelschuurmachine. Met de bandschuurmachine kunt u in meerdere schuurgangen uw parket weer volledig kaal en vlak schuren. Uw vloer wordt door de grove korrel steeds fijner geschuur. Voor de plekken waar u moeilijk bijkomt, zoals onder de vensterbank, is het verstandig om een kantelschuurmachine te gebruiken. Deze kan vlak tegen een plint of muur aan schuren zodat uw gehele vloer geschuurd kan worden. Het is wel verstandig om niet te veel van uw vloer af te schuren zodat het mogelijk is om uw vloer vaker te schuren. Zorg dat u altijd werkt met nieuwe schuurmaterialen zoals schuurbanden, kantelschijven en schuurschijven voor een zo goed mogelijk resultaat.

Fijn schuren met hand- en hoekschuurmachine

De randen en hoeken kunt u het beste fijn schuren met een hoek- of handschuurmachine gebruiken of enkel schuurpapier in de hand. Het is belangrijk om de hele vloer goed na te lopen zodat oneffenheden verwijderd kunnen worden met deze kleine machines of met de hand. Voor het grote werk om uw vloer glad te laten voelen, is het verstandig om uw vloer te polijsten, zoals in de volgende stap.

Polijsten van het parket

Om uw parket weer mooi glad aan te laten voelen kunt u het beste een polijstmachine gebruiken. De aandrijfschijf van deze machine voor krachtig roterend schuren op het kaalgemaakte parket. Door de hele vloer een aantal keer te doen met een steeds fijnere korrel wordt deze weer helemaal glad en krijgt u geen schuursporen. Na het polijsten kunt u kleine oneffenheden nogmaals verwijderen met de hand- of hoekschuurmachine.

Stofzuigen van het parket

Voordat we verder gaan met het behandelen van het parket, is het belangrijk om de vloer volledig stofvrij te maken. Het beste kunt u hier gebruik van maken van industriële stofzuigers en dus niet van uw eigen standaard stofzuigers. Gebruikt u tijdens het parket behandelen al schuurmachines die zijn aangesloten op een stofzuiger? Dan zult u aanzienlijk sneller klaar zijn met deze stap.

Afwerking van de vloer

Nadat u uw parket heeft behandeld en kaal heeft geschuurd, is de beschermlaag van het hout ook weg. Het is dus belangrijk om uw parket opnieuw te behandelen met olie, hardwax of lak. Meer over de verschillen van deze afwerkingen en het aanbrengen hiervan leest u op de pagina over parket leggen.