Heeft u parket gekocht bij Onlineparketspecialist.nl en wilt u nu ook graag weten hoe u parket moet leggen? In dit stappenplan leggen wij aan u uit hoe u uw nieuwe parket kunt leggen. Lees hieronder ons stappenplan voor het parket leggen.
Keuze van de vloer en hoeveelheid
De eerste stap die u moet zetten, is het kiezen van uw nieuwe vloer. Zo kunt u kiezen voor het klassieke parket of het lamelparket. Het klassieke parket bestaat uit massieve planken die enkele centimeters dik kunnen zijn. Omdat hout een levend materiaal is en zal blijven werken, is voor het parket leggen van een klassiek parket wel wat vakmanschap vereist. Kiest u voor dit type parket, dan is het in veel gevallen om het toch aan een professional over te laten. Wilt u zelf het parket leggen? Dan is lamelparket de verstandigere keuze.
Lamelparket is opgebouwd uit diverse lagen. De bovenste laag bestaat uit hardhout. In deze toplaag heeft u vele soorten keuzes. Zo is lamelparket met een eiken toplaag zeer populair maar ook tropische houtsoorten of blond essen is mogelijk. Er zijn dus vele mogelijkheden. De onderlaag van lamelparket bestaat uit multiplex en de laag tussen de top- en onderlaag bestaat uit dwarslatjes welke doorgaans gemaakt zijn van vuren of grenen. Het grootste voordeel van lamelparket is dat dit amper tot niet krimpt of uitzet. Het werken van het hout is tussen de 70 en 80% minder dan bij parket van massief hout.
Een van de vloermogelijkheden is de tapis vloer. Een tapis vloer bestaat uit plankjes hout die geen messing-en-groefverbinding hebben. De plankjes worden gewoon tegen elkaar aangelegd en vastgemaakt op de ondervloer. Dit is de traditioneelste vorm van houten vloeren. Bovendien kan dit type vloer in ieder gewenst patroon worden gelegd, maar daarover later meer.
Daarnaast heeft u nog veel meer mogelijkheden bij het kiezen van de vloer. Denk hierbij aan de lengte en dikte van de planken, met of zonder bies en nog veel meer.
Nadat u uw vloer heeft uitgekozen, is het belangrijk dat u de juiste hoeveelheid van de vloer besteld. Vermenigvuldig de lengte met de breedte en reken zo’n 10% extra voor zaagverlies. Nu weet u hoeveel vierkante meter u nodig heeft voor parket leggen in de gewenste ruimte.
Ondervloer kiezen
Parket moet gelegd worden op een volledig vlakke vloer. Dit betekent dat u eventuele tapijt- en lijmresten, spijkers en dergelijke dient te verwijderen. Gaat u het parket leggen op een betonnen of tegelvloer? Dan is het verstandig om een vochtwerende ondervloer aan te brengen. Heeft u een ongelijke plankenvloer? Dan is het slim om spaanplaat aan te brengen. Naast vochtwering en egalisatie zijn er nog meer factoren die belangrijk zijn. Denk hierbij aan geluiddemping indien er onderburen aanwezig zijn of isolatie om de warmte meer vast te houden. De geluiddempende of isolerende ondervloer is alleen mogelijk bij een zwevende vloer, waarbij we bij de volgende stap zijn aangekomen.
Zwevend of vast verlijmd?
Er moet bepaald worden of u een zwevende vloer wilt leggen of vast verlijmd aan de ondervloer. Dit is afhankelijk van de soort vloer en ondervloer die u heeft gekocht. Lamelparket is op twee manieren te leggen, zowel vast als zwevend. Het vastleggen houdt in dat u het parket vast lijmt aan de ondervloer. Dit is mogelijk als u gebruik maakt van een spaanplaat ondervloer. Het voordeel van het vastleggen is dat u geen risico loopt op naden die zich later kunnen vormen. Het is wel belangrijk dat u de juiste lijm hiervoor gebruikt. Deze bestelt u natuurlijk ook bij Onlineparketspecialist.nl, hier kunt u ook gelijk terecht voor de juiste hulpmiddelen voor het parket monteren. Het vastleggen van parket is ook de beste optie als u gaat voor een tapis vloer.
Gaat u een geluiddempende of isolerende ondervloer gebruiken? Dan kunt u bij het parket leggen uw vloer niet vast verlijmen en zal de vloer zwevend gelegd moeten worden. Dit houdt in dat het parket rust op de ondervloer maar niet is vastgelijmd.
Patroon bepalen
Nu u weet welk parket gaat leggen en op welke ondervloer, is het tijd om te bepalen in welk patroon u het parket gaat monteren. Denk hierbij aan mozaïek, visgraat, Hongaarse punt of de standaard stroken. Naast het patroon is het bij parket leggen ook belangrijk in welke legrichting u gaat leggen. Doorgaans wordt er gekozen om de planken in de lengterichting te leggen, maar in smallere ruimtes kan juist het leggen in de breedterichting een mooi effect geven. Wilt u een visgraat, Hongaarse punt of een ander specifiek patroon? Dan kunt u het beste kiezen voor een tapis vloer. Het is verstandig om hier even goed over na te denken en inspiratie op te doen op pagina’s zoals Pinterest.
Parket monteren
Voordat u het parket gaat leggen, is het belangrijk dat u het van tevoren minimaal 48 laat acclimatiseren in de verpakking in de ruimte waar de vloer komt te liggen. Door de planken horizontaal op de vloer te leggen heeft u de minste kans op kromtrekken van uw nieuwe vloer.
Als u de eerste rij gaat leggen, en u gebruikt parket met messing en groeven, dan is het belangrijk om de eerste rij met de groef naar de muur te leggen en te beginnen in een hoek van de ruimte. Breng lijm aan op de kopse kant van het volgende vloerdeel en schuif de parketdelen in elkaar. Tik ze zachtjes aan met een hamer en een houten blokje. Als je de eerste rij van het parket hebt gelegd, gebruik je afstandblokjes tussen de rij en de muur om een voeg te creëren zodat de vloer kan uitzetten. De volgende rij begint u met het gezaagde deel dat is overgebleven van de eerste rij als dit langer is dan 50 centimeter. Het in elkaar plaatsen van de planken gaat het beste als u de nieuwe plank in een hoek van ongeveer 30 graden houdt. Vergeet niet om iedere keer wat lijm aan te brengen in de groef aan de lange en kopse kant van de vloer delen. Overtollige lijmresten kunt u met een vochtige doek wegvegen. En zo gaat u verder tot de hele kamer ligt.
Natuurlijk is bovenstaande voornamelijk van toepassing als u de vloer op een traditionele manier in stroken legt. Bij visgraatvloeren of vloeren in Hongaarse punt komt er nog veel meer bij kijken.
Moet u obstakels in uw vloer verwerken zoals cv buizen? Denk er dan altijd aan om de uitsparing in de vloer 10 mm groter te maken om rekening te houden met het uitzetten van de vloer. Deze gaten kunt u eenvoudig afdekken met een rozet.
Afwerking van de vloer
Heeft u de hele vloer gelegd? Gefeliciteerd! Maar helaas bent u nog niet klaar. Het is nu de tijd om de vloer af te werken. Hiervoor heeft u drie keuzes: olie, hardwax of lak. Iedere afwerking heeft zijn eigenschappen en voor- en nadelen. Als u voor een natuurlijke uitstraling voor uw vloer wilt gaan, dan is de afwerking met olie een goede keuze. U kunt kiezen voor zowel 1 component als 2 componenten olie. 1 componenten olie wordt gebruikt voor het afwerken van zacht houten vloeren zoals eiken, kurk, vuren en grenen. Het is mogelijk om deze vloeren af te werken met 1 component olie omdat de 2 componenten olie te hard kan worden waardoor de olielaag kan barsten. Voor hardhouten vloeren en trappen is het verstandiger om te kiezen voor 2 componenten olie. U kunt de olie het beste aanbrengen met een machine. Deze machine maakt het mogelijk om de olie goed in- en uit te boenen en is er maar één behandeling nodig. De volgende dag is uw vloer alweer beloopbaar!
Met de keuze voor hardwax krijgt u een warme uitstraling en wordt de structuur van het hout benadrukt. Hardwax is met olie te vergelijken, alleen biedt de wax een extra beschermlaag van de vloer. Hierdoor is uw vloer beter beschermd. Ook hardwax is te verkrijgen in zowel 1 component als 2 componenten. De hardwax kunt u het beste in twee lagen met een roller aanbrengen. De eerste laag moet direct na het schuren en stofzuigen worden aangebracht. De volgende dag kunt u de tweede laag aanbrengen. De dag hierop is uw vloer weer beloopbaar.
De sterkste afwerking krijgt u als u kiest voor afwerking met lak. U krijgt hiermee een sterke en duurzame vloer die volledig is afgesloten van zowel vuil als vocht. Ook de lak voor uw parketvloer hebben wij in 1 component en 2 componenten mogelijkheden bij Onlineparketspecialist.nl. De lak dient u aan te brengen met een speciale roller. Het moet worden aangebracht in drie lagen. De eerste laag dient u direct na het stofzuigen aan te brengen, dan moet het een nachtdrogen en kunt u de volgende dag de volgende laag aanbrengen. Voordat u de tweede laag lak aanbrengt is het verstandig om uw vloer te polijsten zodat deze mooi glad aanvoelt. Later op de dag kunt u de derde en laatste laklaag aan te brengen. En de volgende dag is uw vloer weer beloopbaar.
Vergeet ook niet om de juiste hulpmiddelen in huis te halen voor het afwerken van uw vloer. Zowel de afwerking als hulpmiddelen kunt u eenvoudig in één keer bestellen bij Onlineparketspecialist.nl.
Deklijsten of plinten plaatsen
Om uw vloer helemaal af te werken is het tijd slim om deklijsten of plinten te plaatsen als uw vloer weer droog is na de afwerking met olie, hardwax of lak. Na het plaatsen van uw plinten of afdeklijsten is uw vloer helemaal klaar en kan deze er weer jaren tegenaan.